Färre bostadsbränder mål för räddningstjänsten

05 juli, 2016, KL 11:36

En riskanalys som gjordes i fjol visade att antalet svårt skadade och omkomna i bostadsbränder ökar. Det är räddningstjänstens uppdrag att förändra den utvecklingen. Arbetet med det har påbörjats genom en rad aktiviteter. Bland annat genom utveckling av konceptet med skärsläckare och släckgranater samt riktade insatser inom prioriterade områden.

– Delaktighet och engagemang är två viktiga delar i att nå framgång. I dag arbetar vi med en rad aktiviteter främst inom de prioriterade områdena omvårdnad, migration och bostadsbolag, säger Robert Strid, räddningschef.

Arbetsgrupper inom prioriterade områden

De prioriterade områdena har aktiva arbetsgrupper med representation från flera avdelningar. De arbetar bland annat med:

  • inventering av radhusområden
  • utbildning vid asylboenden
  • utbildning vid seniordagar
  • utveckling av konceptet med skärsläckare och släckgranater

Arbetet kommer att fortgå under hösten och aktiviteterna kommer att spridas ut på förbundets medarbetare. I Sandviken har inventering av radhus redan påbörjats. Det innebär exempelvis kontroll av framkomlighet, avskiljning på vindar samt taktik vid insats. Att arbeta med kompetenshöjande åtgärder sker kontinuerligt genom övning, teknik och metod.  

– Att aktivt välja taktik vid insats från befälen med IR-kameror, fläktar och invändig släckning kombinerat är viktigt. Att tekniken med granater och skärsläckare arbetas in och att en ny rutin för håltagning är framtagen är några exempel som också är betydelsefulla, säger Robert.
 

Mål 2017 och 2018

För att arbetet ska ge effekt behöver det fortlöpa under en längre tid. Därför kommer målen troligtvis inte att ändras varken under 2017 eller 2018. Det innebär en period på över tre år att se om arbetet har önskad effekt. 

– Jag vill betona att målet om färre skadade och omkomna i bostadsbränder inte betyder att vi sänker ambitionsnivån på andra uppdrag. Skillnaden är att vi på flera håll, där avdelningarna har olika roller, jobbar mot samma mål, säger Robert Strid.
 

Trafikolyckor vanligt uppdrag

Inom Gästrike Räddningstjänsts geografiska område är uppdrag efter trafikolyckor det vanligaste. Ändå prioriteras bostadsbrand. 

– Det beror på att jobba med förebyggande åtgärder i trafikmiljöer och att skydda trafikanter är ett uppdrag för våra medlemskommuner, vilket vi stöttar på flera olika sätt. Att driva dessa frågor ligger inte inom vårt uppdrag. Där finns det en tydlig skillnad när det gäller att arbeta för att minska antalet skadade och omkomna av bränder, förklarar Robert.