Håll koll på brandrisken i sommar

14 juli, 2016, KL 10:09

De flesta och svåraste skogsbränderna inträffar vid en längre tids torka. De senaste dagarna har det regnat mycket, men vädret kan slå om fort och blir det soligt och varmt ökar sannolikheten för skogsbrand.

– I början av juli när det var varmt och torrt i markerna kom det in flera larm om mindre skogsbränder. Folk har varit bra på att ringa SOS Alarm när de upptäcker bränder vilket gör att vi kan släcka dem i ett tidigt stadie, säger Håkan Andersson, avdelningschef Räddning.

Upptäcker du en skogsbrand, ring SOS Alarm 112 och svara på operatörens frågor. Försök sedan att möta upp räddningstjänsten för att kunna visa dem till platsen.

Brandriskprognoser är ett naturligt hjälpmedel för att följa brandrisken i skog och mark. "Brandrisk ute" är en mobil applikation som hjälper dig att hålla koll på brandrisken. Den är framtagen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Du kan också gå in på SMHI:s hemsida för att se brandriskprognoser för skogsbrand och gräsbrand för hela Sverige.

Så laddar du ner den mobila applikationen ”Brandrisk ute”

Till SMHI:s brandriskprognoskartor

Så skyddar du området runt din fastighet