Rådigt ingripande för livsavgörande insats

28 mars, 2018, KL 17:42

Förra veckan tilldelades Mattias Östlund, Magnus Winges och Max Wikman utmärkelsen för Rådigt ingripande.  De får utmärkelsen för den enastående insats de gjorde när de räddade livet på Jan Larsson vars hjärta plötsligt slutade slå. Deras snabba handlande och beslutsamma HLR-insats var en avgörande faktor till att Jan överlevde sitt hjärtstillestånd.

En tillbakablick på händelsen

En sommarkväll i juni förra året, påträffar tre motionärer en man som ligger i motionsspåret. De konstaterar snabbt att han inte andas och påbörjar hjärt-lungräddning, samtidigt som de larmar SOS.

Terrängen, där den sjuke mannen ligger, är svåråtkomlig för ambulans. Räddningstjänsten åker till motionsområdet och har ett mindre terrängfordon med sig, som de tar sig fram med i skogen. Det är inte heller helt enkelt att hitta till rätt plats, men tack vare bra vägledning via telefon av personen som larmat och som också kommer och möter upp och guidar till platsen, hittar räddningstjänsten fram till mannen.

Under hela tiden, i ca 20 minuter,  fortsätter de två övriga med hjärt-lungräddning på mannen, tills räddningstjänstpersonal kommer till platsen och kan ta över. Räddningstjänsten fraktar sedan de mannen vidare med terrängfordonet till ambulansen som står och väntar.

–  Att de här killarna upptäckte Jan i ett tidigt skede, utförde HLR under så lång tid, larmade och kunde guida oss till platsen på ett föredömligt sätt, var helt avgörande för hur utgången av detta skulle bli, säger Nestor Wallberg, förbundschef, Gästrike Räddningstjänst.

Snabb hjälp kan vara livsavgörande

Om syretillförseln inte kommer igång tillräckligt snabbt vid ett hjärtstillestånd eller andningsstopp, finns det risk för bestående hjärnskador. Sådana skador kan uppstå redan efter tre till fyra minuter. Att omedelbart sätta igång med hjärt-lungräddning ökar en persons möjlighet att överleva ett hjärtstillestånd.

Fr vänster: Filip Stefansson, brandman, Oscar Krigh, brandman, Max Wikman, Mattias Östlund, Jan Larsson och Magnus Winges. 

Fina möten mellan alla inblandade

Utdelningen och ceremonin där medalj och diplom delades ut blev också ett fint tillfälle för alla att träffas och prata igenom händelseförloppet igen och inte minst att glädjas åt det fantastiska resultatet att kunna ta en fredagsfika med Jan, som har återhämtat sig väl efter hjärtstoppet.  

Medaljerna delades ut av Nestor Wallberg, förbundschef, Gästrike Räddningstjänst.