Brandman på heltid


Som brandman utför man räddningsuppdrag vid bland annat bränder, trafikolyckor och översvämningar. Eftersom arbetet som brandman är fysiskt krävande, krävs det att man är i god kondition, så väl fysiskt som psykiskt. För brandmän som arbetar heltid ingår fysisk träning på arbetstid. Som brandman arbetar man skift enligt ett rullande schema.
 

Tvåårig utbildning krävs

För att bli brandman måste man gå den tvååriga utbildningen "Skydd mot olyckor", som är en eftergymnasial utbildning. Under utbildningen lär du dig såväl metoder för olycksförebyggande och skadebegränsande åtgärder, som att genomföra och följa upp räddningsinsatser. Det är Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) som anordnar utbildningen som finns på två orter i Sverige; Revinge och Sandö.

Här kan du se en film om hur det är att jobba som brandman. 

 

Möt vår brandman Stig Löfström

Stig Löfström har arbetat som brandman i Sandviken i 36 år. 

– Visst sliter åren på kroppen, det gäller att ta hand om sig och hålla sig i form för att orka med, säger han.


Varför blev du brandman?

När jag gick i skolan såg jag brandmännen komma och träna fotboll i vår idrottshall. Jag var redan då mycket intresserad av sport och träning och tyckte att det måste vara drömmen att få träna på jobbet. Sedan lärde jag känna brandmän och blev så intresserad att jag sökte hit.

Vad har du för utbildning?

Jag sökte ett vikariat som brandman 1981 och på den tiden utbildades man internt. Jag gick brandmansutbildningen i Solna.

Hur ser dina arbetsuppgifter ut?

Förutom att åka ut på larm finns olika rutinarbeten, bland annat underhåll av all utrustning. Vi övar också regelbundet och i varje arbetspass vi har ingår fysisk träning. Vi brandmän jobbar dag- och nattpass med längre ledighet i vissa perioder. På natten sover vi på stationen när vi inte är ute på larm.

Vad tycker du om ditt jobb?

Att jobba så nära varandra i en grupp i många år gör att det känns som att man har en andra familj. Vi delar både goda och dåliga upplevelser. Det är fantastiskt när man får chansen att rädda en människa exempelvis ur en brand eller från drunkning i en vak. Det kan också vara svårt när man till exempel åker till bilolyckor med skadade och omkomna. Men vi brandmän har blivit bra på att prata om händelser och ta hand om varandra.
 

Dela med dig av ett minne!

En rolig grej hände när vi åkte ut på en brand i en lägenhet för flera år sedan. Det fanns inga människor i lägenheten, men jag gick in när jag såg något som rörde sig. Och ut kom jag med en stor sköldpadda! Det blev stor medial uppmärksamhet och sköldpaddan klarade sig trots all rök.

Möt vår brandman Johan Zander

Johan Zander är mångsysslaren som fastnade för brandmannayrket efter att ha provat på att läsa både teknisk fysik och brandingenjörsutbildningen.

– Jag ville ha ett aktivt jobb där jag hjälper människor, säger han.
 

 
Varför blev du brandman?

Efter gymnasiet började jag läsa på KTH men jag kände att det inte var roligt att bara sitta och räkna matematik. Eftersom jag tycker om att hjälpa människor bestämde jag mig för att bli brandman istället.
 

Vad har du för utbildning?

Jag har gått den två år långa utbildningen SMO, skydd mot olyckor, i Rosersberg, Upplands Väsby. Efter det har jag gått många interna utbildningar. Nu läser jag till läkare för att ha ett alternativ i framtiden.
 

Hur ser dina arbetsuppgifter ut?

Förutom brandmannasysslorna är jag ställföreträdande styrkeledare vilket innebär att man är gruppledare för brandmännen som jobbar och har då ytterligare uppgifter och befogenheter. Bland annat gör jag gruppens dagschema och är ansvarig i första led vid utryckningar. Jag har också arbetat mycket med internutbildning och praktiska övningar.
 

Vad tycker du om ditt jobb?

Jag har jobbat här sen 2005 och trivs bra. Jag tycker om att lära mig saker och här finns mycket man måste kunna, allt ifrån att köra båt till höghöjdsräddning. Jag tycker också om skiftarbetet. Det som känns skört är att man alltid måste vara frisk och alert i jobbet.
 

Dela med dig av ett minne!

Ett positivt minne jag har är när vi lyckades rädda ett boningshus genom att riva ett brinnande hönshus som låg vägg i vägg med huset. Flera lador kring huset brann ner, men huset klarade sig. 


Mer information

Läs mer om hur du blir brandman på MSB:s hemsida.