Brandman i beredskap

Att vara deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) som det egentligen heter, innebär att du gör en stor insats för invånarna och företagen i den ort där du bor. Det är inte ett heltidsarbete, utan innebär att du har ett annat yrke som bas och regelbunden beredskap hos oss. Därför kräver anställningen också medgivande från din huvudarbetsgivare.

Som RiB har du beredskap i genomsnitt en vecka per månad. Under denna vecka ska du vara anträffbar via personsökare för att kunna rycka ut från brandstationen på räddningsuppdrag och sjukvårdslarm inom fem minuter. Innan du får anställning som räddningstjänstpersonal i beredskap, måste du klara såväl hälsotest som arbetsprov. I anslutning till anställningen genomgår du en tre veckor lång introduktionsutbildning med ersättning. 

Så blir du deltidsbrandman hos oss

Steg 1: Anmäl intresse på vår webbplats

När du känner dig redo att söka till att bli deltidsbrandman anmäler du ditt intresse på vår webbplats. Gå igenom de grundläggande kraven och skicka sedan in din ansökan genom att fylla i formuläret ”Intresseanmälan RiB”.

Steg 2: Anställningstester

Kårchefen på respektive brandstation tar del av alla intresseanmälningar och kommer då att kontakta dig. Om du uppfyller grundkraven kallas du till intervju och genomförande av rullbandstest.

Rullbandstest

Rullbandstestet genomförs på RiB-stationen innan testdagen. Rullbandstestet är ett konditionstest där du går på ett rullband i åtta graders lutning i en gånghastighet på 4,5 km/tim i sex minuter. Testet pågår i drygt åtta minuter och börjar med uppvärmning i två minuter på lägre lutning. Under testet är du klädd i full larmutrustning som väger 24 kilo.

Testdag i Rörberg

När du blivit godkänt på rullbandstestet kommer du sedan att gå vidare till en testdag på brandstationen i Rörberg. Testerna som genomförs är simtest, höjdtest, klaustrofobitest samt en arbetsbana med olika arbetsrelaterade moment. 

Steg 3: Läkarundersökning

När du blivit godkänd på testdagen kommer du att kallas till en läkarundersökning hos Baltic företagshälsa. För att bli godkänd rökdykare måste du godkännas av en läkare. Läkarundersökningen består av vilo-EKG, synundersökning, spirometri (lungkapacitet) och blodprov.

Steg 4: Provanställning

När du blivit godkänd på samtliga tester kommer du att erbjudas en provanställning hos oss, i väntan på utbildningen som genomförs under hösten. Det innebär att du kan vara med på övningar och vissa typer av räddningsinsatser. Du får även träffa och lära känna dina framtida kollegor.

Steg 5: Utbildning

Utbildningen är det sista steget i processen för att bli deltidsbrandman. Under 3 veckor får du en gedigen grundutbildning i arbetet som brandman. Utbildningen genomförs på brandstationen i Rörberg och omfattar rökdykning, sjukvård, trafikolycka och kemikalieolycka.

Utbildningen genomförs dagtid, måndag till fredag, vilket innebär att du behöver ta tjänstledigt från ditt ordinarie arbete under denna tid. Du kommer under utbildningen att få kompensation från oss, antingen genom lön enligt gällande RiB-avtal eller genom att du ansöker om ”förlorad arbetsinkomst” där vi ersätter dig för den lön du skulle ha tjänat hos din ordinarie arbetsgivare.

Efter utbildningen är du färdigutbildad deltidsbrandman hos oss på Gästrike Räddningstjänst.

Mer information

På blideltidsbrandman.nu hittar du mer information om att arbeta som RiB, räddningstjänstpersonal i beredskap.

Läs mer om att arbeta som deltidsbrandman i MSB:s broschyr "Vill du göra en insats?".

Räddningsvärn

Ett räddningsvärn är en frivillig brandstyrka som larmas som förstärkning till våra styrkor inom heltid och RiB. Personalen vid vårt räddningsvärn har ingen schemalagd beredskap, utan hela styrkan larmas och de som har möjlighet åker till stationen.


 


Senast uppdaterad 9 april, 2024