Brand på spisen

02 januari, 2020, KL 14:04

Visste du att spisbränder är en av de vanligaste orsakerna till att det börjar brinna i hemmet? Matolja eller fett som blir tillräckligt het börjar till slut att brinna. Ha därför alltid ha uppsikt över spis och ugn när du tillagar mat på hög värme. Ha alltid ett lock i närheten så att du snabbt kan kväva elden om fettet i grytan, kastrullen eller stekpannan börjar brinna.

Släck aldrig med vatten

Släck brinnande matfett med ett lock eller en plåt. Dra undan kastrullen och stäng av plattan. Låt stå en stund så minskar risken att branden tar sig igen.

Om du häller vatten i en brinnande kastrull börjar vattnet koka och förvandlas omedelbart till ett stort moln av het ånga. Om det är olja eller fett som brinner river ångan med sig den brinnande oljan och kastar i väg den åt alla håll. Då sprids branden snabbt i hela köket och du själv kan få svåra brännskador.