Brandvarnare testas för sällan

21 mars, 2017, KL 11:19

 – Tyvärr testar svenskarna sina brandvarnare för sällan. Varje år brinner det i uppskattningsvis 25 000 bostäder i Sverige. I många fall upptäcks dessa bränder i tid och branden kan släckas av de boende själva. Brandvarnaren är väsentlig för att bränder ska upptäckas i tid. Det är därför ett allvarligt säkerhetsproblem att var tionde brandvarnare troligen inte fungerar. Risken är att många känner en falsk trygghet, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Vid cirka 6 000 tillfällen årligen hanteras inte branden av de boende själva och räddningstjänsten larmas. 


Var tionde brandvarnare fungerar inte

I Sverige finns ungefär fyra miljoner brandvarnare. Uppskattningsvis var tionde, 400 000 stycken, fungerar inte – ofta på grund av ett uttjänt batteri. Den som vill vara säker på att ha en fungerande brandvarnare rekommenderas att testa den minst en gång i månaden. 

Den nya Sifo-undersökningen visar att 27 procent av svenskarna har testat sina brandvarnare under den senaste månaden. 17 procent svarar att de inte har testat sina brandvarnare under det senaste året, medan sex procent aldrig har testat dem över huvud taget.  Tre procent av svenskarna saknar brandvarnare.

– Det kan låta överdrivet att testa brandvarnaren en gång i månaden, men allt man behöver göra är att trycka på en knapp. Att ha en fungerande brandvarnare hemma är en av de bästa försäkringar som finns, säger Hans Andersson.


Registera dig och få gratis sms-påminnelse

De vanligaste brandorsakerna i Sverige är glömd spis och soteld i skorsten. På www.skyddadigmotbrand.se kan man enkelt registrera sig för en gratis sms-påminnelse om att testa sin brandvarnare. 


Läs mer på www.brandskyddsforeningen.se