RiB-personalen stannar hos Gästrike Räddningstjänst

20 april, 2017, KL 12:40

95 procent av Gästrike Räddningstjänsts räddningspersonal i beredskap (RiB) som i vintras sade upp sig väljer att fortsätta sina anställningar.

– Det är mycket glädjande att så många väljer att fortsätta hos oss. Vid de stationer som hade stora uppsägningar har de flesta tagit tillbaka sina uppsägningar – 14 av 15 av personalen i Bergby och 27 av 28 i Hofors. I Skutskär har 10 av 10 gjort samma sak och i Storvik 3 av 4, berättar Robert Strid, produktionschef.


Pengar återförs till personalen


Bakgrunden till att ungefär en tredjedel av RiB-personalen sade upp sig var missnöje med det centrala avtal (RiB17) som tecknades av Sveriges Kommuner och Landsting, Pacta samt Brandmännens Riksförbund, Kommunal och Vision.

– Eftersom inga lokala avtal får tecknas har vi sett över vad det är vi kan göra föra att möta varandra och nå en lösning. Vi har bland annat återfört pengar till RiB-organisationen som förlorades på grund av det nya avtalets konstruktion. Vi har också infört fysisk träning på arbetsschemat och vi kommer att öka fokus på RiB-personalen, berättar Nestor Wallberg, förbundschef.


Upprätthållen bemanning

Att så många deltidsbrandmän har valt att stanna kvar betyder att bemanningen i förbundets medlemskommuner kan upprätthållas.

– Som det ser ut nu kan vi fortsätta med ordinarie bemanning på våra deltidsstationer och klara av uppdraget att verka för trygghet och säkerhet i samhället, säger Robert Strid.


Positiva toner från kårchefer

– Personalen i Hedesunda känner sig nöjd. Jag har själv varit med i arbetsgruppen som har arbetat med att hitta möjliga förbättringar, säger Thorleif Gustavsson, kårchef i Hedesunda.

– Personligen känner jag en stor lättnad över att få behålla våra anställda. Det har varit oroligt men nu när vi har nått en lösning känns personalen positiv och vi har fått en nystart. Jag har också fått bra respons från många på orten som är glada över att de kan känna sig trygga igen, säger Lars Andersson, kårchef i Bergby.