Samarbete med Polhemsskolan ger brandsäkra elever

03 oktober, 2017, KL 13:42

Lars Forsberg är brandinstruktören som håller i Gästrike Räddningstjänsts uppdrag att utbilda gymnasieelever från Polhemsskolan i brand och säkerhet.

– Samhället vinner mycket på att utbilda ungdomar. Förebyggande brandkunskap är något som alla vinner på oavsett vilket yrke man har i framtiden, säger Lars Forsberg.


Gästrike Räddningstjänst utbildar elever från barn- och fritidsprogrammet med inriktning mot yrket väktare.  En dag i veckan lär de sig om allt från hur man släcker bränder till hjärt- och lungräddning.

– Den teoretiska kunskapen varvar vi med praktiska inslag vid räddningstjänstens övningsanläggning i Rörberg utanför Valbo, berättar Lars Forsberg.


Förutom undervisning hjälper räddningstjänsten till med att ordna praktikplatser för ungdomarna. I tre veckor praktiserar de hos olika företag som bland annat Anticimex, Svensk brandtjänst och Stora Enso.  Dessutom praktiserar de tre veckor på Rörberg brandstation där man får kunskap i hur en kommunal brandstation fungerar i vardagen.

 
– Att utbilda ungdomarna är fantastiskt roligt och känns både viktigt och meningsfullt. Med förebyggande brandskyddsutbildning i ung ålder förebygger vi olyckor i framtiden, avslutar Lars Forsberg.

 

Lars Forsberg          Elever under utbildning i Rörberg