Svenskar ovetande om största brandfaran

16 januari, 2017, KL 12:08

Så mycket som 74 procent av svenskarna tror att levande ljus orsakar flest bränder – trots att det är sju gånger så ovanligt.

– Undersökningen visar att alltför få svenskar känner till riskerna med spisbränder. Glömda köksspisar är den vanligaste brandorsaken hemma hos folk och tyvärr är det en ökande trend, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Under 2015 ryckte räddningstjänsten ut på 5 415 bostadsbränder i Sverige. 1 250 av dem orsakades av glömda köksspisar, medan levande ljus stod för 147 bränder. Även i december, då många svenskar tänder levande ljus, var antalet spisbränder nästan dubbelt så högt.

Den nya Sifo-undersökningen visar att 74 procent av svenskarna tror att levande ljus är den största brandfaran. 10 procent tror att mobilladdare orsakar flest eldsvådor, medan 6 procent känner till faran med spisbränder.

– De flesta av oss har glömt spisen på någon gång. Därför rekommenderar Brandskyddsföreningen alla att skaffa en spisvakt. Lite förenklat är det en apparat som stänger av spisen innan det börjar brinna, säger Cecilia Uneram.

Läs mer på Brandskyddsföreiningens hemsida