En brinnande eldstad, en korv fastsatt på en pinne hänger över elden.

Elda utomhus

Eldning av trädgårdsavfall eller grillning ute i naturen kan leda till oönskad spridning och ibland även till att byggnader brinner upp. Vinden kan göra att gnistor far iväg och antänder byggnader och skogsmark. Allemansrätten innebär att man under vissa förutsättningar och under eget ansvar kan få göra upp eld i naturen. På en del platser kan det dock vara förbjudet att elda, som i skyddade områden.

Visa hänsyn till omgivningen

Det blir mycket rök av våta löv och även av en del annat som bränns i trädgården. Röken kan irritera grannarna och sätta sig i kläder på vädring etc. Prata med grannarna på förhand och berätta att du tänker elda.

Elda inte om det blåser hårt

Elda inte heller på torvmark eller i mossa. Även i jordig skogsmark är risken för bränder extra stor. Elden kan ligga och pyra nere i marken lång tid för att sedan flamma upp. Undvik också att elda nära myrstackar eller stubbar. Tänk också på att vinden kan ändra riktning.

Elda inte när vinden blåser mot grannarnas hus eller mot andra som till exempel trafikanter på vägar i omgivningen.

Tillgång till vatten

Det ska alltid finnas tillgång till vatten när du eldar i trädgården. Dra fram trädgårdsslangen och ha ett par fyllda hinkar eller vattenkannor till hands.

Bevaka elden

Grova handskar och spade kan vara bra verktyg för att hantera elden. Att elda i en plåttunna som förberetts med tilluftsöppningar kan vara ett bra sätt att ha elden under kontroll och dessutom kunna fylla på hela tiden utan att det blir för stor brasa.

Glödande flagor och gnistor färdas med vinden och kan starta en gräsbrand om de landar i torrt gräs.   Om du tänker elda direkt på marken ska du göra det på en öppen plats där det inte finns risk för att elden ska sprida sig. Vattna ordentligt runt eldningsplatsen före och under eldningen. Om möjligt elda på obrännbart underlag som en grusad yta. Elda aldrig på berghällar då de lätt blir förstörda av värmen.

Släck ordentligt

När du har eldat färdigt måste du försäkra dig om att brasan blir ordentligt släckt. Ett bra sätt att släcka är att kratta ut glöden och dränka den med vatten. Vattna också marken runt bränningsplatsen när du släckt branden.

Det är viktigt att kontrollera att branden verkligen är släckt. Detta kan behöva göras under flera timmar efter avslutad eldning.

Mer information

Vi har samlat alla förebyggande informationsbroschyrer under rubriken "Informationmaterial", du hittar materialet via länken nedan. Ta gärna en titt där och ladda ner det material du behöver.

Appen "Brandrisk Ute" hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Den är framtagen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).


Senast uppdaterad 11 juni, 2023